Vår historia från vadbinderi till skärgårdspub

Franses Skärgårdspub

& bistro... vi med den lilla extra touchen... bara för dig


Med havet som närmsta granne hittar ni Franses skärgårdspub som förr i tiden var det gamla vadbinderiet ute på öarna. I den historiska miljön med doft av tjära har lokalen i många år hyst ett vadbinderi och grovtiljonas ådring vittnar om hårt arbete. 

Vadbinderiet drevs av Frans Karlsson som döpte om det till Franses. Namnet kommer från att verksamheter samt företag ute på öarna använder sitt eget namn och lägger till "es" på slutet. Därav kom namnet Franses. Nästa ägare blev familjen Grölund som köpte fastigheten, behöll namnet, den rustika miljön och gjorde om det till resturang. 
Franses drevs i många år av Göran Grönlund som gjorde Franses till vad det är idag, en resturang som ligger alla boende på öarna varmt om hjärtat. 

Nuvarande ägarna Emma och Emma har drivit vår "lilla pub" sedan 2013 och det har hänt mycket sedan de tog över styret! 
De båda har lång erfarenhet av resturangbranchen både i Sverige och internationellt. 
Bästa vännerna lever nu och andas puben i sin vardag... 

Idag är det gamla vadbinderiet omgjort till tre härliga våningar med stor takterass med västkustens bästa vy till Vinga fyr. 
Det erbjuds mycket livemusik, sällskapsspel av alla dess slag samt mat & dryck gjorda för att alla ens sinnen skall slå bakut.
Här finns någonting för alla helt enkelt! 
Fiskarens gamla arbetsplats är nu ett härligt ställe för umgänge och god mat. 
Med det knastrade ljudet från de öppna spisarna med utiskt över havet, avnjuter du vällagad mat i en atmosfär som andas historiens vingslag. 
Med Franses skärgårdspub och resturang ska gästerna känna sig som hemma, samtidigt som stadsborna ska få se vad vi går för här ute på öarma. Välkommen till oss på kajen och forstätt vår historia. 

PS. Även hunden är välkommen här finner till och med en egen meny. 

Välkomna hem till oss

Hälsningar Emma och Emma m. personal

Från början var alla borden byggda av så kallade "bingebräder" som fiskarna använde på fiskebåtarna. Bänkarna var gjorda av gamla fiskelåder och var fastspikade i golvet.

Den gamla eldstaden som stod i mitten av lokalen.

Utbyggnad av "nya" utebaren!

Innan utbydnad av uteserveringen och utebaren var gjord. Tredje våningen byggdes inte förrän 8 år senare.

Franses 2023 nedan:


Följ oss i sociala medier!